Waarom hebben bloemen meestal 3, 5, 8, 13, 21, 34 of 55 bloemblaadjes?
Lees meer over de wondere geheimen van de gulden snede – ook in onze cursussen bloemsierkunst.

Als je een bloem ziet, moet je eens op de volgende dingen letten. Ten eerste kan je tellen hoeveel bloemblaadjes een bloem heeft. Dit zal 3, 5, 21, 34 of 55 zijn, tel maar na. Een lelie heeft 3 bloemblaadjes, het boterbloempje 5, de cichorei 21 en het madeliefje dikwijls 34 of 55.

Zijn deze getallen puur toeval? Nee, al deze getallen komen voor in de rij van Fibonacci: 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144... = elk getal in deze rij is de som van de twee voorgaande getallen.

bloem

Meer nog, in het midden van de bloem vind je altijd mooie figuren. Zo zijn er sierlijke bochten naar links, en andere draaien naar rechts. Tel even hoeveel bochten linksaf en rechtsaf gaan. Ja hoor, opnieuw krijg je Fibonacci getallen.

Meestal bedraagt het aantal bochten ofwel 21 en 34, ofwel 34 en 55, ofwel 55 en 89, ofwel 89 en 144 = 2 getallen die in de Fibonacci reeks naast elkaar staan. Hetzelfde geldt voor dennenappels. Waarom vertonen die ofwel 8 spiralen in de ene richting en 13 in de andere, ofwel 5 spiralen in de ene richting en 8 in de andere?

En tenslotte, waarom heeft een ananas ook 8 diagonalen in de ene richting en 13 in de andere?

Deze reeks heeft alles te maken met de Gulden Snede, een stukje eeuwenoude raadselachtige wiskunde. Deel twee opeenvolgende getallen van Fibonacci door elkaar en je krijgt de verhouding van de Gulden Snede of "Divina Proportia" (goddelijke proportie), afgekort met de Griekse letter Φ (spreek uit als "fie"). Φ heeft niets te maken met π uit de wiskundeles. Φ geeft een verhouding van lijnstukken aan – vandaar de Engelse naam: The Golden Ratio.

En plots zie je overal Fibonacci en de gulden snede om je heen: in de architectuur van de Notre Dame van Parijs en het Parthenon in Athene, in de spiralen van een zonnebloem, een slakkenhuis of de hoorns van een ram, of in de menselijke bouw van het oor, de verhouding van de vingerkootjes of het eigen gezicht. Heel wonderlijk en fascinerend allemaal!
Zie http://telescript.denayer.wenk.be/2007-08/b4/public_html/toepassingen.shtml

De "gouden passer" in onze lessen Bloemsierkunst

Deze "mooie verhoudingen" passen onze cursisten Bloemsierkunst ook toe in hun creatieve ontwerpen van decoratieve bloemstukken.
Hiervoor ontwikkelde Georges speciaal een passer om de juiste verhoudingen uit te meten. Een ongezien stukje vakmanschap dat we graag in de kijker zetten!

gulden snede 01gulden snede 02

Hartelijk proficiat ook aan Anne en Caroline, onze vakleerkrachten Florist: jullie tillen onze cursussen echt naar een hoog creatief niveau!